środa, 26 października 2016

Zdrowa środa- czas na deser. Babeczki z marchewką i przyprawą korzenną


Kiedy zapach korzennych przypraw unosi się na całym domu, to wiadomo, że szykuje się coś pysznego. Babeczki marchewkowe to jedna z ulubionych, deserowych opcji wszystkich domowników :D Tego typu desery to coś, co robię z przyjemnością. Babeczki są szybkie i łatwe do przygotowania. Kiedy pamiętamy o jednej bardzo ważnej zasadzie, że ''suche składniki łączymy z suchymi, a mokre z mokrymi'' - wyjdą Nam zawsze!

Składniki: 5 łyżek mąki owsianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, przyprawa korzenna do piernika, 2 duże marchewki, 3 łyżki miodu, 4 jajka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, gorzka czekolada, orzechy laskowe, suszona żurawina.

Przygotowanie
Marchewki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy garść żurawiny.
Jajka ubijamy z miodem na puszystą masę, gdy będą gotowe, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Polecam dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego :)
Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi za pomocą łyżki. Gdy już ciasto będzie jednolite przekładamy do foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Na parze wodnej topimy czekoladę i polewamy nią babeczki, układamy orzechy włosie i GOTOWE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz