piątek, 26 sierpnia 2016

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

Pamiętam te chwile z czasu swojego dzieciństwa, kiedy wszyscy krzywili nosem gdy tylko słyszeli słowo ''szpinak''. Bywało nawet tak, że ktoś nie lubił z zasady, bo inni mówili, że nie dobre, bo ktoś tam powiedział, że ohyda. Fakt, faktem sposób przyrządzania szpinaku w tamtych czasach był daleki od ideału. Robiło się z niego typową, zieloną, bezsmakową papkę!
A przecież to urocze warzywko ma w sobie taki smakowy, a do tego odżywczy potencjał i nadaje się praktycznie do wszystkiego! 



W dzisiejszym przepisie wykorzystałam szpinak mrożony, bo jest to zawsze dobra opcja kiedy chcemy coś na szybko zrobić, a specjalnie nie mamy czasu jechać po świeże składniki. Wtedy raz, dwa sięgamy do zamrażalki i wyciągamy określone warzywko.

  • Mrożoną kostką szpinakową wkładamy do garnka i zalewamy odrobiną wody - szklanka w zupełności wystarczy; dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut do całkowitego rozdrobnienia i odmrożenia szpinaku. 
  • Następnie dodajemy czosnek, świeże zioła posiekane w drobne kawałki, sól, pieprz i chili. Dusimy przez jakiś czas, aby szpinak przesiąknął dobrze smakiem przypraw. 
  • W osobnym garnku gotujemy makaron. Gdy już będzie gotowy dodajemy go do szpinaku z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego i parmezanem (tutaj według uznania). Całość dokładnie mieszamy i jeszcze gorące przekładamy na talerze :) 
SMACZNEGO! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz