środa, 7 września 2016

Zdrowe środy - czas na deser. Placek jaglany z bananami i rodzynkami

Dzisiejszym postem rozpoczynamy cykl co środowych wpisów pt. : ''Zdrowe środy - czas na deser''. 
Od dziś i tak do odwołania, co tydzień w środę będzie wrzucany przepis na FIT-słodkości w formie ciast, ciasteczek, puddingów czy słodkich omletów :) Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie ! Mam nadzieję, że ta opcja Wam się spodoba i będziecie z niecierpliwością czekać na każdy, nowy przepis. 


Te osoby, które śledzą moje poczynania blogowe od bardzo dawna, wiedzą, że jestem fanką prostych, ale za to pysznych rozwiązań. Lubię wymyślać desery do przygotowania w 20 czy 30 minut. Wtedy mamy okazję zjeść coś pysznego, ale nie zajmuje nam to mnóstwa czasu.


  • Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie zmniejszając obroty miksera dalej ubijamy dodając po jednym żółtku i po łyżce cukru trzcinowego ( w sumie 2 łyżki). 
  • W osobnej miseczce przygotowujemy 4 łyżki płatków jaglanych, 2 łyżki mąki owsianej, po łyżeczce kakao i cynamonu, oraz łyżeczkę proszku do pieczenia - razem mieszamy. Po wymieszaniu , małymi porcjami dodajemy do masy jajecznej delikatnie ubijając mikserem. 
  • Gotową masę jajeczną wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę - może być tortowa lub taka specjalna pod tartę. Układamy banany pokrojone w plasterki i posypujemy rodzynkami. 
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. 
Po tym czasie nasz placek jaglany jest GOTOWY! :) 

1 komentarz: