czwartek, 22 września 2016

Zdrowe środy - czas na deser. Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Powoli żegnamy kalendarzowe lato. Z jego końcówką zawsze kojarzyły mi się przeróżne ciasta, placki i desery, w których królowały nasze rodzime śliwki węgierki czy też moje ulubione śliwki wiśniowe. Są to owoce, które mają szereg dobroczynnych właściwości, m.in korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego: poprawiają apetyt oraz regulują trawienie, zapobiegają zaparciom, co w efekcie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory jelita grubego. Właściwości przeczyszczające śliwek wynikają z tego, że są to owoce o wysokiej zawartości błonnika, ale warto pamiętać, że śliwki suszone mają go 5 razy więcej niż śliwki surowe. Działają również jako przeciwutleniacze, czyli wpływają na redukcję wolnych rodników dzieki wysokiej zawartości witamin A i E. Z racji tego, że są bogate w witaminy z grupy B,  wpływają kojąco na układ nerwowy oraz wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie. 


Jak widać, śliwki to owoce, które warto włączyć do swojej diety, zarówno ze względu na walory smakowe jak i odżywcze. Dlatego korzystając z okazji wrzucam Wam, jeden ze swoich sposobów wykorzystania śliwek w codziennej diecie.
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga posiadania jakiś super umiejętności. Zatem do dzieła!

  • Szklankę mleka podgrzać z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Nastepnie dodać pokruszone drożdże i dokładnie mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić.  
  • W międzyczasie śliwki umyć,  usunąć z nich pestki i pokroić na ósemki. 
  • W osobnej misce przygotować 5 łyżek mąki pszennej i 5 łyżek mąki owsianej, jedno jajko oraz łyżkę oliwy. Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i całość wymieszać energicznie widelcem z gotowym zaczynem drożdżowym. Mieszać do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie odłożyć widelec, podsypać ciasto odrobiną mąki i energicznie wyrabiać rękoma. Musimy dodawać mąkę do czasu, aż ciasto będzie nam odchodzić od dłoni, a jego konsystencja będzie gładka i puszysta zarazem. 
  • Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Po upływie tego czasu, rozwałkowujemy je na placek o grubości 2 cm. Układamy równiutko śliwki pokrojone w ósemki. Całość posypujemy cukrem brązowym. W zależności od upodobań można go dodać więcej lub mniej :) 
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 - 50 minut. 
  • Po tym czasie ciasto jest GOTOWE! :)

1 komentarz: