środa, 14 września 2016

Zdrowe środy - czas na deser. Cynamonki owsiano-pszenne z gorzką czekoladą

Dzisiaj środa - więc czas na kolejny post z serii ''Zdrowe środy - czas na deser''. Tym razem padło na ulubioną przekąskę Tomaszka - CYNAMONKI. Proste w wykonaniu, ale za to czasochłonne, bo wiadomo jak to bywa z ciastem drożdżowym - aby było smaczne, musimy dać mu sporą chwilę na wyrośnięcie. 


Ciasto drożdżowe z użyciem mąki owsianej czy razowej wydaje się nieco bardziej kruche i mniej puszyste, niż te wykonane typowo na mące pszennej. Także nie macie się co przejmować, jeśli cynamonki będą chrupie i kruche.



Nie ukrywam, że ciężko było mi sprecyzować przepis na ciasto drożdżowe, bo szczerze Wam powiem, że ja to wszystko robię ''na oko'' i o dziwo, zawsze wychodzi, więc mam nadzieję, że sprostałam zadaniu i Wam też wyjdzie! :D
NO TO ZACZYNAMY !

  • 250 ml mleka podgrzewamy w garnuszku z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące. Następnie do mleka dodajemy drożdże (najlepiej pokruszyć) i mieszamy, aż się rozpuszczą - odstawiamy do czasu wyrośnięcia. 
  • W osobnej misce przygotowujemy 5 łyżek mąki owsianej i 5 łyżek mąki razowej, dodajemy 2 łyżki oleju i 1 jajko i odstawiamy na bok do czasu wyrośnięcia drożdży. 
  • Do mącznej mieszanki dodajemy wyrośnięte drożdże i energicznie mieszamy widelcem do uzyskania spójnej masy. Następnie dodajemy po trochu mąki pszennej, dalej mieszając. Odkładamy widelec, blat posypujemy mąką i przekładamy ciasto - wyrabiamy od czasu do czasu podsypując mąką, do uzyskania spójnej, gładkiej kulki, odchodzącej od dłoni. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. 
  • W międzyczasie gorzką czekoladę trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach, dla dodatkowego osłodzenia cynamonków można zetrzeć w gratisie czekoladę karmelową :) 
  • Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkowujemy je na cienki placek o grubości ok 3 mm. Posypujemy cynamonem, cukrem brązowym, startą czekoladą i zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki grubości ok. 2 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 
  • Pieczemy przez 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
  • Na koniec można polać je stopioną, gorzką czekoladą lub pozostawić w wersji klasycznej :D 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz